Conferència «Creativitat davant el conflicte. Pel foment d’una Cultura de Pau»

Conferència «Creativitat davant el conflicte. Pel foment d’una Cultura de Pau»

Dins del marc del projecte “Creativitat davant el conflicte. Pel foment d’una Cultura de Pau” que FUNDESO està portant a terme a Mallorca gràcies al suport del Govern Balear, dia 26 de novembre va tenir lloc al nostre centre la conferència de Marija Maksimovic, jove sèrbia que va viure la Guerra dels Balcans.

 

L’objectiu d’aquesta conferència era que els joves coneguessin la visió de la Marija, una jove de 28 anys que l’any 1999 va viure el bombardeig de l’OTAN a Sèrbia i prèviament ja havia viscut la guerra per la descomposició de Iugoslàvia. Es tractà de fer entendre als joves que les guerres, desgraciadament, no ens són tan llunyanes i que la gestió a temps dels conflictes es presenta clau per evitar-les.

 

Marija Maksimovic ens parlà de la seva quotidianitat durant els mesos de guerra, de les seves percepcions i vivències, per acabar explicant-nos el treball en cultura de pau que ella està realitzant en aquests moments des de l’organització on treballa: Edukativni Centar Krusevac. Des d’aquesta organització, s’intenta connectar gent dels Balcans i de la resta d’Europa. Per això, es fan activitats internacionals com l´intercanvi de joves; aquesta és una manera per aconseguir que joves de països diferents convisquin i comparteixin experiències.

 

Gràcies a la voluntat de joves com la Marija, avui en dia el teixit social dels Balcans s’està reestructurant de nou, deixant enrere un passat trist envoltat de violència i donant la benvinguda a un futur ple d’esperança i noves oportunitats.

 

En acabar la conferència, Marija confessà que estava un poc preocupada per la reacció dels alumnes, per la imatge que ells podien tenir de Sèrbia (de la guerra, els estereotips…).  Afortunadament, va estar molt contenta d’haver vingut, ja que els alumnes havien fet moltes preguntes sobre moltes coses. També sobre la situació actual de Sèrbia i no només sobre la guerra.

Per a ella, era important que la gent sapigués què és un conflicte i que es pot resoldre sense arribar a la violència, a la guerra.

[nggallery id=79]

No Comments

Post A Comment